Hoppa till sidans innehåll

Sydöstran från 2004


En gång friggare - alltid friggare

KARLSKRONA · Sportklubben Frigg är den lilla föreningen som aldrig verkar ge sig. 
I över 60 år har eldsjälar arbetat för klubbens överlevnad och för egenvärdet i idrotten. Och klubbkänslan har fått gå före resultat många gånger.
Allt började den 31 juli 1943.

 

För över 60 år sedan lade Bert Svanstein och Härvid Gyllsdorff grunderna till en sportklubb som fortfarande finns vd liv. SK Frigg föddes som en kamratklubb, och kamratkänslan finns kvar liksom sportengagemanget.

Några månader efter starten hyrde föreningen en lokal två trappor upp i det nu rivna trähuset på Ö. Köpmangatan 27. På egen hand och med egna verktyg snickrade de snabbt ihop sitt första bordtennisbord. Med några veckors träning i ryggen vann de sin första match mot IFK Karlskrona med siffrorna 3-2.
Och tio år efter klubbens start, kunde Frigg mäta sig med de tidigare dominerande bordtennisklubbarna i västblekinge.

Vid sidan av bordtennisen, som alltid varit Friggs stolthet, har föreningen haft egna lag i såväl schack, handboll och fotboll. Men det är bordtennisen som stuckit ut under årens lopp.
Förutom herrarnas framgångar i bordtennisen har Frigg haft fina framgångar även på damsidan. 1950 blev Friggs damlag, med Kerstin Sassa Bergström, Ulla Landehag och Ingrid Bolander-Svensson distriktsmästare för första gången.

54 år efter DM-finalen träffar Sydöstran en av damlagets vinnare. Det är sen torsdagskväll och Ingrid Bolander-Svensson har precis påbörjat ett träningspass som kommer att vara i över två timmar. 74 år gammal tränar Ingrid Bolander-Svensson bordtennis tillsammans med den fyra år äldre kompisen Iris Svensson. Men på klubbtröjan står det inte längre Frigg. Motionsträningen utspelar sig i Lyckeby BTK:s lokaler.

- Hon har sagt att hon ska lägga av efter detta året, men det har hon sagt förut, säger Iris Svensson i drickpausen.
Ingrid Bolander-Svensson var 19 år när hon började sin bordtenniskarriär 1949 i SK Frigg.
- På den tiden jobbade jag på bilfirman GM här stan, och där fanns ett bord som vi brukade spela på. När jag fick höra om Frigg tog jag mig dit och fick börja spela direkt, säger Ingrid Bolander-Svensson.

- Det var inga som helst problem att börja i Frigg. Att jag var tjej spelade ingen roll. Alla var välkomna, säger Bolander-Svensson.

Förutom ett lagdistriktsmästerskap vann Ingrid Bolander-Svensson dessutom mixed-klassen tillsammans med Arne Andersson året därpå.

Skillnaderna mellan dagens bordtennis och den som Ingrid upplevde i mitten av förra består mest i att det nu finns gummi på racketerna och att bollarna är lite större.
- Men min backhand är fortfarande min bästa sida. Det var den då också, och jag kan fortfarande placera bollen där jag vill, säger hon.
Kompisen Iris kan bara instämma.

Friggs storhetstid som bordtennisklubb inträffade på 1970-talet då herrarna lyckades ta sig upp i allsvenskan. Bröderna Bergdahl, Christer Johansson Kent Johansson och Ronny Trulsson lyckades dock inte hålla sig kvar i allsvenskan mer än ett år, och tog bara en allsvensk poäng.

Idag är Tomas Pärlklo ordförande i SK Frigg, och han ser ljust på framtiden och på bordtennisen. Men det har varit många svåra år. De sista 30 åren har Frigg spelat i den nationella division tre, men för tre år sedan tvingades de dra sig tillbaka för att spela i de lägre Blekingedivsionerna. I styrelsen visste man då inte om bordtennisen skulle överleva, men nu verkar det vända för friggarna.
- Frigg är på gång igen. Vi har inte förlorat en enda match på två år, och som det ser ut nu har vi chans att ta oss upp i den nationella serien igen, säger Tomas Pärlklo.

SK Frigg leder division ett i Blekingeserien och spelar snart seriefinal mot Jämjö vilket skulle innebära nationellt seriespel. Dessutom pekar Tomas Pärlklo på en lovande ungdomsverksamhet som kan bli räddningen för en fortsättning på SK Friggs framtida verksamhet.

Ingrid Bolander-Svensson och Iris Svensson fortsätter sin träning långt in på kvällen. Efter lite fika i samlingsrummet är bordtennisens starka damer redo att ge varandra en match.
- Hon kommer nog aldrig att sluta spela, oavsett vad hon säger, säger Iris Svensson och skrattar.

 

Sydöstran den 5:e februari 2004

Uppdaterad: 03 FEB 2014 01:05
Frigg logga
Grundad år 1943
________________

Vi finns i
Karlskrona Idrottshall
(vid Fisktorget)
i B-hallen
två trappor upp
 _________________

Mötesordföranden håller upp allsvensk Frigg-affisch 200px

Vid årsmötet 2015 var
Hans-Lennart Nilsson
mötesordförande.
Han var ordförande i Frigg
under 19 år
och är numera hedersmedlem.
Hans-Lennart hoppas på
framtida spel
i landets högsta division
och visar en affisch
från säsongen 1969/1970
när SK Frigg spelade i Allsvenskan
som var dåtidens 'Pingisliga'.

 _________________ 

  
 
Klicka ovan och läs den mycket intressanta artikeln om vår uppskattade tränare Omar Hashim.
 
 
  _________________
 
 
Samtliga foton på SK Friggs hemsida skyddas av copyright som innehas av respektive fotograf. Det är först och främst ett skydd för att bilderna inte ska kunna användas i sammanhang som är kränkande för de fotograferade personerna och/eller SK Frigg.
Är du intresserad av att använda någon av de många bilder som finns på hemsidan?
Kontakta i så fall SK Frigg.
  _________________
 
 
Gynna våra websponsorer!
 
 

Sweden-China Business Center AB
 
 
    _________________
 
 
 
Vill ditt företag också synas här?
Kontakta SK Frigg!
 
 
   _________________
 

Postadress:
SK Frigg - Bordtennis
Västra Köpmansgatan 2
37134 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info