Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


SK Frigg har en lång och intressant historia och det är väl få Karlskronabor som inte känner till klubben. Här är några korta minnespunkter för den som vill få en liten inblick i vad som hänt under åren.

Sportklubben Frigg bildades av Bert Svanstein och Härvid Gyllsdorff ursprungligen som Kamratklubben Frigg lördagen den 31 juli 1943 i den förste ordföranden Bert Svansteins föräldrahem på Ronnebygatan i Karlskrona. Namnet Frigg kom av isbrytaren Frigg då man tyckte att detta var ett lämpligt namn på en nystartad förening som just skulle börja bryta sig fram.

Redan i september första året hyrdes en lokal på Östra Köpmansgatan. Ett bordtennisbord snickrades ihop och den 27 oktober vanns första bordtennismatchen med 3-2 mot IFK Karlskrona.

Även om Frigg idag enbart förknippas med bordtennis så har både handboll (fram till mitten av 1960-talet då man vann division 4) och fotboll stått på programmet. För att sysselsätta de spelare som väntade på att få utnyttja något av de välfyllda pingisborden i klubblokalen fann man att schack var en lämplig och inte allt för platskrävande aktivitet! En schacksektion tillsattes därför 1950 och klubben deltog i två serier och även klubbmästerskap anordnades.
Trots bredden inom olika idrotter koncentrerar vi oss i denna sammanfattande historik på Friggs verksamhet inom bordtennisen.


Till en början, innan organiserat nationellt seriespel anordnades inom bordtennissporten, höll Frigg lokala klubbtävlingar och givetvis egna klubbmästerskap
och under klubbens första säsong (1943-44) gjorde 17 spelare upp om en klubbserie. Året därefter bildades en fusion med IK Patria och därmed tillfördes Frigg en lång rad duktiga idrottsmän och ledare. BTK Olympia upphörde ungefär samtidigt och många bordtennisspelare gick till Frigg.

I seriesammanhang började framgångarna i och med två andraplaceringar 1945/46 och 1946/47 i division 3 varefter det blev uppflyttning till division 2.

På damsidan kom också framgångarna och 1950 blev Friggs damlag distriktsmästare.

Friggs kontaktnät sträcktes sig utanför landets gränser och 1951 fick Frigg för första gången besök av den danska klubben Koldings IF från Jylland. Band knöts och Frigg besökte också sina vänner i Danmark.

1955 gav Frigg ut sitt första nummer av klubbtidningen 'Friggaren'. Publikationen fick mycket goda recensioner i lokalpressen där man ansåg att få klubbar lyckats med sitt medlemsblad så förnämligt som SK Frigg  och 'Friggaren' rekommenderades till studium även av icke bordtennisspelare.

  

Friggs tombola i Hoglands Park

 Under 50-talet byggdes ekonomin upp av många lotterier - bland annat en tombola-kiosk i Hoglands Park. Man ställde även upp som p-vakter i olika arrangemang - allt för att inbringa medel till föreningen.

Efter flera lokalbyten kom Frigg under 1959 in i de 'klassiska' lokalerna i Berggården, som var ett skyddsrum nedsprängt i berget vid Amiralitetsgatan. Minnesgoda Karlskronabor kommer säkert ihåg att granne i denna underjordiska 'spelhåla' var bowlinghallen.

  

Världsmästaren Ogimura hos Frigg

I sin lokal hade Frigg vid flera tillfällen besök av bl a den 12-faldige japanske bordtennisvärldsmästaren Ichiro Ogimura (som även var svensk landslagstränare under ett par perioder). Han blev japansk nationalhjälte genom att vinna landets första världsmästartitel i bordtennis (London 1954 där han för övrigt vann finalen mot svensken Tage Flisberg). Totalt tog Ogimura 20 medaljer vid VM-tävlingar (att jämföra med J-O Waldners 17 medaljer). 1987 blev Ogimura ordförande för Internationella Bordtennisförbundet och 1997 blev han invald i ITTF Hall of Fame. Tilläggas kan att den svenske världsmästaren Stellan Bengtsson hade Ogimura som sin mentor och coach. För att ge ett litet ytterligare perspektiv på vilken storhet vi hade på besök hos oss kan nämnas att ända fram i modern tid spelas 'Ogimura Cup' varje år i Japan och 2018 möttes Sverige och Japan i en träningsmatch inför VM för att hedra Ichiro Ogimura.

Under åren har Frigg hållit i flera stora bordtennisarrangemang som landskamper, internationella tävlingar och mästerskapstävlingar av olika dimensioner. Den välkända 'Karlskronakannan' spelades första gången år 1955 och var ett stort evenemang som pågick under ett drygt 40-tal år. Tävlingen krävde omfattande arbetsinsatser från klubbens sida och ända upp till 60-70 personer var som mest inblandade.

 

Frigg till allsvenskan

I mars månad 1969 nådde Frigg sin dittills största idrottsframgång. Föreningens A-lag i bordtennis kvalificerade sig för Allsvenskan som var den tidens högsta serie. Klubben kämpade tappert och vann 27 individuella matcher men tyvärr blev sejouren bara ettårig.

Därefter har spel i division 2, 3 och 4 förekommit för klubbens A-lag.
Under säsongen 2008/2009 gjorde klubben ett antal lysande matcher och kom genom sin andraplats i division 4 att flyttas upp till division 3.

Säsongen 2009/2010 inleddes strålande och efter mer än halva säsongen ledde laget division 3. Trots förhinder för några av spelarna slutade laget på en fin tredje plats - endast en poäng från tvåan i serien.

Säsongen 2010/2011 hade en lång period utan förluster (åtta av nio matcher), där man vann över serietvåan och spelade oavgjort mot blivande vinnaren, och var ytterst nära att få kvala till divsion 2. Bredden i verksamheten återspeglas i det faktum att A-laget under senaste säsongerna bestått av såväl klassiska pingisspelare i 50-årsåldern som lovande (och vinnande!) talanger ända ner till 12 års ålder!

Säsongen 2011/2012 inleddes starkt i division 3 SSNV och fram till juluppehållet var laget med i toppstriden. Därefter uppstod spelarbrist och 2012 inleddes med en lämnad WO och två matcher med en spelare för lite. Laget knep dock en tredjeplats men styrelsen beslutade under våren att avstå från klubbens plats i division 3 för att istället satsa på Friggs andralag som just gått upp i division 4 samt det lag i division 6 där klubben avser att ge ungdomar den rutin som behövs för att på sikt bygga upp starka lag.

Säsongen 2012/2013 slutade med att division 6 laget avancerade till division 5 och till säsongen 2014/2015 startade klubben ett nytt lag i division 6 vilket därmed gav SK Frigg ett lag i vardera division 4, division 5 och division 6.

Frigg har under åren arrangerat många sommarläger där det första förlades till Gotland. Året därpå ställdes färden mot danska Vig där ett 40-tal Friggare deltog. År 1981 var det åter dags för Danmark när ett 50-tal medlemmar drog till Hirtshals. Ytterligare läger har hållits, bl a i Åtvidaberg. Sommaren 2010 hann klubben med två läger på hemmaplan för de egna ungdomarna och sommaren 2011 inleddes med ett läger på hemmaplan under ledning av Hans Thalin och ett läger i Jämjö mot slutet av sommaren. Även somrarna 2012, 2013 och 2014 hade Frigg ett uppskattat sommarläger på hemmaplan med Hans Thalin som tränare och inspiratör.

Under 2000-talet har ungdomsverksamheten åter fått vind i seglen och år 2000 nådde klubben kvartsfinal i Junior SM. Några år senare kom välkände tränaren Hans Thalin (med träning av såväl landslag som världsmästaren Jan-Ove Waldner på meritlistan) in i verksamheten. Vi har sett en träningslokal fylld av både unga spelare och stort intresse som följd. Framgångarna har också börjat komma och klubben är verkligen på gång uppåt. Flera spelare, både ungdomar och seniorer, har nu kommit in på länets top 10 ranking i olika klasser. Från att säsongen 2008/2009 haft 10 placeringar i externa tävlingar och ingen uttagen i slutspelet i Ungdoms-GP (de sex bästa i varje klass i Blekinge) hade SK Frigg redan under säsongen 2010/2011 fått 91 placeringar i externa tävlingar och 7 uttagna samt 1 reserv till Ungdoms-GP. Säsongen 2013/2014 fick klubben 106 placeringar i externa tävlingar och 8 uttagna till Ungdoms-GP. Tala om positiv utveckling!

En av de största framgångarna i Friggs historia kom i och med att SK Frigg tog hem lag-DM för herrar seniorer den 10 december 2009 och bröt en nästan 30-årig dominans av Lyckeby BTK. Man får gå tillbaka till 1945 och 1954 för att finna Friggs herrlag som mästare sedan DM-tävlingarna började år 1939. Alltså en härlig återkomst till länets topp inom pingis.

Även år 2010 spelade SK Frigg final i lag-DM mot Lyckeby men förlorade knappt en ytterst jämn match. År 2010 spelade SK Frigg dessutom lag-DM final i herrar juniorer men fick även här se titeln gå till Lyckeby.
 

Vinnande DM-laget år 2009

 Pascal Kindblad, Lars Nilsson och Pete Thomas som tog hem 2009 års mästerskapstitel.


I januari 2012 kom en stor nationell framgång för SK Frigg när Lars Jarlebrand och Pascal Kindblad för alltid skrev in sig i historieböckerna genom att bli svenska mästare efter att ha vunnit herrdubbel 30 år i Veteran-SM som genomfördes i Karlskrona.

Samma månad år 2012 vann SK Friggs B-lag Lilla Lag-DM (spelas med de lag som ligger i division 4 och lägre) genom att i finalen besegra Kullåkra BTK med 5-1.

 

P1070843redbeskuren500px

Det vinnande laget i Lilla Lag-DM säsongen 2011/2012 bestående av Jörgen Hansson, Mikael Pettersson och Pete Thomas. Flankerade här av lagledaren Tomas Pärlklo (t.v.) och SK Friggs tränare Omar Hashim (t.h.).

I bakgrunden ses den nya matchtavla som skänkts av föreningen 'Gamla Friggare'och som invigdes på bästa tänkbara sätt!

Under våren 2012 kunde SK Friggs ungdomssektion ta åt sig äran av att Saltöskolan vann både regionfinalen i Karlskrona och därefter distriktsfinalen för hela Blekinge i skolturneringen 'Bästa Fyran'. I riksfinalen i Stockholm fick laget en fin sjunde plats med snudd på högre placering. I Saltöskolans lag spelade enbart ungdomar som tränat i SK Frigg. Även under våren 2013 vann ett lag (Musikugglan) innehållande flera Friggare distriktsfinalen för 'Bästa Fyran' i Blekinge och kom i riksfinalen i Stockholm bland de bästa i Sverige.

I slutet av 2012 tog Friggs ungdomsspelare 14-åriga Nanna Carleke hem VM-guld i racketlon i U16-klassen. Racketlon är sporten där man spelar ett set vardera i bordtennis, badminton, squash och tennis (i den ordningen) och först till 21 vinner setet. Tilläggas bör att hon grundlade sin vinst genom att i finalen inleda med att ta hem bordtennismatchen. 2013 upprepade Nanna bedriften att bli världsmästare. Som en följd av sina framgångar blev hon Karlskrona kommuns idrottstipendiat 2013.

I december 2012 försvarade SK Frigg titeln som mästare i Lilla Lag-DM i Blekinge genom att i finalen för säsongen 2012/2013 på bortaplan besegra Carlshamns BTK med 5-1.

 

Lilla Lag-DM Frigg vinnare 2012-2013 december 600px

I SK Friggs vinnande lag 2012/2013 spelade Pete Thomas, Tomas Pärlklo (lagledare), Anders Christenson och Omar Hashim. Mikael Pettersson saknas på bilden men var med i tidigare matcher.

Både säsongen 2013/2014 och säsongen 2014/2015 fick SK Frigg en distriktsmästare i Blekinge genom att vinna klassen Pojkar 9 år. De duktiga ungdomarna var Erik Lindgren respektive William Svensson.

I december 2014 återtog SK Frigg titeln som mästare i Lilla Lag-DM genom att på bortaplan besegra Carlshamns BTK i finalen med 5-0.

 

Frigg vinnare av Lilla lag-Dm 2014-2015

I Friggs vinnande DM-lag 2014/2015 spelade Philip Jonasson, David Thorngren och Samuel Bladh.

I samma månad 2014 blev SK Frigg ännu en gång distriktsmästare i Blekinge. Nu var det i klassen Pojkar 15 år där man besegrade Lyckeby BTK med 5-2.

 

SK Frigg vinnare Lag-DM P15 december 2014 Samuel Bladh, Tim Salomonsson och Sebastian Nordin

Det vinnande DM-laget 2014/2015 i Pojkar 15 år Samuel Bladh, Tim Salomonsson och Sebastian Nordin.

Vid årsskiftet 2014/2015 flyttade SK Frigg sin klubblokal från Strandgården till Västra Köpmansgatan 2. På det nya stället har Frigg sin lokal mot Hoglands park. Inledningsvis blir detta ett arkiv för Friggs händelserika historia samt mötesrum för styrelsen.

 

Flyttning från Strandgården till Hoglands Park 31 december 2014

Tomas Pärlklo och Omar Hashim flyttar
Friggs styrelsebord på nyårsafton!

I  mars 2015 var SK Frigg med och tävlade bland landets åtta bästa lag i klassen Pojkar 15 år i Lag-SM. Flera individuella vinster räckte inte för någon lagvinst men en fin insats av Samuel Bladh, Tim Salomonsson och 12-årige Jacob Svensson.

När seriespelet avslutades i april 2015 framstod säsongen 2014/2015 som en av de mest framgångsrika på länge. SK Frigg segrade i samtliga fem serier som klubben deltog i - Division 4, Division 5, Division 6, Ungdom 1 och Ungdom 3.

Säsongen 2017-2018 hade Frigg ett lag i division 3 och två lag i division 4. Troligen var det första gången någonsin ett 'Frigg-derby' genomfördes på denna nivå i sereispelet när Frigg 2 och Frigg 3 möttes i division 4 den 8 november 2017. Frigg 3 vann med 8-2 och blev trea i serien. Frigg 2 kom på en slutlig femte plats. Samtidigt hamnade Frigg 1 på näst sista plats i division 3 och var på nedflyttningsplats vilket skulle innebära tre Frigg-lag i division 4 kommande säsong! Lyckligtvis fick Frigg 1 chans till förnyat spel i division 3 under säsongen 2018-2019. Samtidigt avsade sig Frigg en plats i division 4 för att koncentrera sig på ett endaste lag i division 4 under säsongen 2018-2019.

_______________________________________

 

I likhet med stora föreningar, fyllda med stark klubbanda, har Frigg en 'stödförening'. Förutom att ordna egna trivselträffar av olika slag bidrar man även med tips och idéer och allmän entusiasm för klubbens verksamhet. Likaså bekostar man priset till 'Årets Friggare' som utdelas varje år. Stödföreningens namn 'Gamla Friggare' återspeglar inte medlemmarnas ålder utan visar bara på ett långvarigt engagemang för en livaktigt förening.

En gång friggare - alltid friggare!

_______________________________________

 

Största delen av ovanstående fakta (och bilder) är hämtade ur klubbens minnesskrift 'En 60-årig bildkavalkad SK Frigg 1943-2003' som finns att köpa genom vårt kansli.

_______________________________________ 

 

Andra minnesskrifter som också beskriver klubbens historia är

Sportklubben Frigg Karlskrona Jubileumsskrift 1943-1963  

SK Frigg 40 år 1943 31/7 - 1983  

Sportklubben Frigg Karlskrona 50 år 1943-1993

_______________________________________ 

 

År 2011 kom SK Frigg med på uppslagssiten Wikipedia (klicka gärna!). Där kan man också fortsättningsvis följa klubbens utveckling. Ett av många krav man ställer från Wikipedia är att klubben spelat i landets högsta division - vilket ju SK Frigg gjort!

  

Uppdaterad: 01 JAN 2019 16:24
Frigg logga
Grundad år 1943
________________


Vi finns i
Brinova Arena Karlskrona
(vid Fisktorget)
i Bordtennishallen

två trappor upp.

_________________


Mötesordföranden håller upp allsvensk Frigg-affisch 200px

Vid årsmötet 2015 var
Hans-Lennart Nilsson
mötesordförande.
Han var ordförande i Frigg
under 19 år
och är numera hedersmedlem.
Hans-Lennart hoppas på
framtida spel
i landets högsta division
och visar en affisch
från säsongen 1969/1970
när SK Frigg spelade i Allsvenskan
som var dåtidens 'Pingisliga'.

 _________________ 

  
 
Klicka ovan och läs den mycket intressanta artikeln om vår uppskattade tränare Omar Hashim.
 
 
  _________________
 
 
Samtliga foton på SK Friggs hemsida skyddas av copyright som innehas av respektive fotograf. Det är först och främst ett skydd för att bilderna inte ska kunna användas i sammanhang som är kränkande för de fotograferade personerna och/eller SK Frigg.
Är du intresserad av att använda någon av de många bilder som finns på hemsidan?
Kontakta i så fall SK Frigg.
  _________________
 
 
Gynna våra websponsorer!
 
 

Sweden-China Business Center AB
 
 
    _________________
 
 
 
Vill ditt företag också synas här?
Kontakta SK Frigg!
 
 
   _________________
 

Postadress:
SK Frigg - Bordtennis
Västra Köpmansgatan 2
37134 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info